LR 35/2023 Georg Büchner. Leonce ja Lena. Hesseni sõnumitooja

LR 35/2023 Georg Büchner. Leonce ja Lena. Hesseni sõnumitooja

Autor: Georg Büchner

Kirjastus: KULTUURILEHT

Kategooria: Näitekirjandus
2023 aasta

Hindad

Rahva Raamat
5.00€
Osta
Kas olete kunagi mõelnud, kuidas 19. sajandi kirjandus võib endiselt tänapäeval kõnekas olla? Georg Büchneri teosed on sellele küsimusele vastuseks. Büchneri kirjanduslik pärand, ehkki piiratud tema varajase surmaga, jätkab resonantsi ja mõjutab lugejaid ka tänapäeval. Eriti tema teos "Leonce ja Lena", mis on nüüd eesti keeles kättesaadav, pakub ajatut satiiri ja teravat ühiskonnakriitikat.

"Leonce ja Lena" on lugu, mis viib teid Popo kääbuskuningriigi südamesse, kus igavlev prints Leonce seisab silmitsi ettemääratud abieluga Pipi kuningriigi printsessiga. Büchneri käsitluses ei ole see aga lihtsalt järjekordne kuninglik etendus, vaid pigem satiiriline grotesk, mis paljastab tolle aja ühiskonna absurdsused. Prints Leonce, kes ihkab vabadust ja tõelist armastust, põgeneb oma saatuse eest, kuid avastab peagi, et elu on ettearvamatum kui tema enda plaanid.

Lisaks "Leonce ja Lena" lustmängule sisaldab see väljaanne ka Büchneri poliitiliselt laetud teksti "Hesseni sõnumitooja". See kirjatöö on kui mässukiri, mis heidab valgust Hesseni valitsejate maksupoliitikale ja kutsub üles vastu astuma Saksa kääbusriikide õukondadele. Büchneri kirjutised on täis kirge ja kriitikat, mis muudavad need ka tänapäeval asjakohaseks ja mõtlemapanevaks.

Kui soovite sukelduda Büchneri maailma ja kogeda tema kirjanduslikku geeniust, siis "Leonce ja Lena" ning "Hesseni sõnumitooja" on teosed, mis ei tohiks teie raamaturiiulilt puududa. Need teosed ei ole mitte ainult olulised ajaloolised dokumendid, vaid ka elavad näited kirjandusest, mis suudab aja proovile vastu seista ja pakkuda värsket perspektiivi ka tänapäeval.