Kas oled kunagi mõelnud, milline on olnud toidu ja poliitika põimumine Venemaa ajaloos? Witold Szablowski raamat "Kremli köök" viib sind põnevale teekonnale, kus avastad, kuidas toit on mänginud olulist rolli Venemaa poliitilises maastikus. Kujutle, et oled justkui Anthony Bourdain või Hunter S. Thompson, sukeldudes sügavale ajaloo ja kulinaaria maailma.
Raamatus saad teada, millised olid tsaar Nikolai II ja Lenini lemmikroad ning miks oli oluline, et Stalini kokk õpetas Gorbatšovi koka oma tainale laulma. Avastad, miks oli vaja Ukraina suure näljahäda ajal Stalinile toidumaitsjat ning milline oli esimese kosmosesse saadetud supi retsept. Uuri, miks Brežnev ei sallinud kaaviari ja mida pakuti Nõukogude Liidu juhtidele ajal, mil tehti otsus riigi lagunemise kohta. Lisaks saad teada, kas Putini vanaisa tõepoolest kokkas Lenini ja Stalini jaoks.
See raamat on rohkem kui lihtsalt ajalugu – see on lugu Venemaa maitsemeele arengust, kus kulinaarne ükskõiksus on muutunud dekadentsiks, nälg pidusöögiks. Szablowski viib sind Stalini Gruusiasse, Afganistani sõja rindetagustesse, Tšornobõli tuumatühermaadele ja isegi Mariupoli piiramisrõngas olevasse terasetehasesse. Need on kohad, kuhu pääsemine on keeruline ja mis jäävad tavaliselt välismaalaste pilkude eest varjatuks.
"Kremli köök" tõestab, et Venemaa kasutab endiselt toitu nii propaganda kui ka sõjapidamise vahendina, kartmata selle valdkonna anastamist. Kui sind huvitab, kuidas toit ja poliitika on läbi ajaloo põimunud, siis see raamat on just sulle.